Wees voorzichtig met drones

  • 22 oktober 2019

Wist je dat je een drone niet zomaar in de lucht mag laten rondvliegen? Het recreatief en professioneel gebruik van drones is onderworpen aan strenge regels.

Het luchtruim boven Oudsbergen wordt namelijk gecontroleerd door luchtmachtbasis Kleine Brogel (de zogenaamde Controlled Traffic Region (CTR)). De laatste tijd gebeuren er regelmatig overtredingen met drones die de veiligheid van onze inwoners in het gedrang brengt. Bovendien kan de politie daar boetes voor uitschrijven en de drone in beslag nemen.

Gebruik je regelmatig een drone? Lees de wetgeving dan hier na: https://mobilit.belgium.be/nl/luchtvaart/drones. Wij zetten een paar belangrijke regels in de kijker:

  • Wanneer de CTR van Kleine Brogel geactiveerd wordt, is ieder dronegebruik verboden. Een overzicht van deze zone zie je op https://map.droneguide.be. Deze map wordt niet voortdurend aangepast en kan fouten bevatten. Bovendien zijn er bijkomende zones waar gebruik van een drone 24/7 verboden is.

  • Buiten de gecontroleerde zones mag je met een drone vliegen op priv√©terrein tot een maximale hoogte van 10 meter (ongeveer de hoogte van de bomen) waarbij je een minimale afstand van 50 meter tot objecten moet respecteren.