Cultuurpluim 2018-2019 uitgereikt aan Frank Daenen, Rosa Symkens en De Reengenoten

Gepubliceerd opdonderdag 8 okt 2020 om 09:43
De uitreiking van de Cultuurpluim Oudsbergen 2018-2019 was gepland voor april 2020. Helaas stak het coronavirus daar een stokje voor. Maar uitstel is geen afstel. Op 7 oktober 2020 ontvingen De Reengenoten, Rosa Symkens en Frank Daenen de Cultuurpluim voor hun bijzondere culturele verdiensten.

Op woensdag 7 oktober werd in beperkte kring de Cultuurpluim 2018 – 2019 uitgereikt aan drie laureaten. De cultuurraad is de initiatiefnemer om de Cultuurpluim tweejaarlijks uit te reiken. De drie laureaten ontvingen een origineel kunstwerk van Sus Damiaens, naast cartoonist ‘Canary Pete’ ook een begenadigd keramist uit Oudsbergen.

De eerste pluim was voor illustrator Frank Daenen. Frank werd als jonge illustrator van kinderboeken al eerder genomineerd voor de toenmalige cultuurprijs Meeuwen-Gruitrode. De teller van zijn werken staat intussen op 21 boeken. Op 14 oktober 2020 verschijnt zijn nieuwste boek: ‘Warme Melk met Honing’. Voor zijn illustraties in ‘Boze Juffen, Blije Juffen’ werd Frank in 2019 genomineerd voor de internationale iJungle Illustration Awards uit een lijst met meer dan 1100 illustraties uit 50 landen. Zijn tekeningen en muzikale lezingen worden door kleuters in heel Vlaanderen bewonderd. We hopen dat Frank nog heel lang verder blijft doen.

De tweede laureaat is Rosa Symkens. Sinds jaar en dag engageert zij zich binnen de Gezinsbond Opglabbeek. Ze zette er de oppasdienst en culturele activiteiten op de kaart. Als coördinator van de gezelschapsdienst, een werking voor vrijwilligers, is ze bij jong en oud graag gezien.

Tot slot werd de Heemkring De Reengenoten in de bloemetjes gezet voor het project ‘Stechele, zeivere, mùule en kalle’. Ze organiseerden een jaar lang dialectactiviteiten voor jong en oud, afgetrapt door de uitgave van het ‘Groot Woordenboek van het dialect van Meeuwen’. Het woordenboek is het levenswerk van Reengenoot Jean Bosmans. Het bevat 57.000 trefwoorden van het Mievers dialect. De inzet van de vereniging om het dialect levend te houden is zeker een pluim waard.