Natuur

De Commanderij van Gruitrode ligt te midden van goudkleurige duinen, bloeiende velden en beekvalleien. De commanderijsite ligt slechts op een boogscheut van de omliggende natuurgebieden Duinengordel en het Nationaal Park Hoge Kempen, waarvan de Commanderij één van de nieuwe toegangspoorten vormt. Trek op pad langs het Limburgse fietsroute-, wandel- en ruiternetwerk, ontdek de adembenemende natuur rondom het domein en rust binnenkort uit aan het bezoekersonthaal van de kasteelhoeve.

Een nieuwe toegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen

Sinds kort vormt de Commanderij van Gruitrode een van de nieuwe toegangspoorten van het enige Belgische Nationaal Park en breidt de site mee het natuurpark mee uit tot 12.000 hectare.

Het Limburgse Nationaal Park is een uniek natuurgebied waar meer dan 12.000 hectare bos en heide beheerd en beschermd worden. Het gebied strekt zich uit over de gemeenten As, Bilzen, Bree, Dilsen-Stokkem, Genk, Lanaken, Maaseik, Maasmechelen, Oudsbergen en Zutendaal. Ook dit verrassende landschap – dat heide en duinen afwisselt met grote waterplassen – kan je te voet, te paard of per fiets ontdekken. Stap door één van de toegangspoorten en geniet zorgeloos van al het moois.

Aan de Commanderij van Gruitrode vind je binnenkort het bezoekersonthaal waar je voor meer informatie over de bewegwijzerde routes terecht kan. De horecafaciliteiten bieden je de ideale start- of stopplaats na een unieke beleving in het natuurpark, de Duinengordel of de valleien rondom de commanderijsite.

Op een boogscheut van de Duinengordel en de Oudsberg

Vanuit de commanderijsite kan je al wandelend, fietsend, te paard en met je mountainbike de Oudsberg, zes kilometer verderop, bereiken. De Oudsberg is de hoogste en grootste open landduin van Vlaanderen en is omringd door paarsbloeiende heideterreinen, statige bossen en vlinderrijke graslanden van het Nationaal Park Hoge Kempen. Op de top, op 85m boven de zeespiegel, wacht een uitgestrekt panorama je op. Sinds 1998 is de landduin erkend als Vlaams natuurreservaat. De Oudsberg maakt ook deel uit van een kandidatuur om erkend te worden als werelderfgoed op de UNESCO-lijst.

De Oudsberg is onderdeel van Duinengordel, een unieke natuurkern van zo’n 3000 ha groot met hoge en uitgestrekte landduinen, gevarieerde bossen, heide en vennen. Het natuurpark omvat natuurwaarden van internationaal belang, waardevol erfgoed, toeristisch en recreatief potentieel. Vele zeldzame dier- en plantensoorten voelen zich hier thuis. Duinengordel maakt bovendien deel uit van het unieke cultuurlandschap van de Hoge Kempen dat de nog zichtbare overgang van een rurale naar een industriële maatschappij toont.

Wil je de Oudsberg ontdekken via bewegwijzerde routes? Te voet, te paard, per fiets, per mountainbike? Meer informatie over de onthaalpunten en routes

Sporten en geschiedenis opsnuiven rondom de Commanderij

Niet alleen in Duinengordel en het Nationaal Park Hoge Kempen vind je mooiste plekjes in Noord-Limburg terug. De omgeving rondom de Commanderij heeft heel wat te bieden voor actieve sporters die een verlengd weekend willen mountainbiken, paardenliefhebbers die willen galopperen in de vrije natuur, vogelliefhebbers die uitgerust met een verrekijker urenlang naar het landschap turen, wandelaars die willen uitwaaien in de vrije natuur…

Oudsbergen biedt diverse begeleide tochten aan, telkens opgebouwd rond een centraal thema. Leer zeldzame planten en insecten in de vallei van de Baatsbeek kennen of ontdek de lokale lekkernijen langs de verschillende horecazaken. Meer info over de (gegidste) tochten

Liever fietsen met je gezin, vrienden, familie… op je eigen tempo? De Fietskaart Limburg met fietsboekje biedt een totaaloverzicht van het Limburgse fietsroutenetwerk aan. De blauwe rechthoekige bordjes bewegwijzeren alle routes. Stippel je route op voorhand uit of improviseer ter plaatse en laat je verrassen! De fietskaart is voor € 9,50 te verkrijgen in de gemeentehuizen van Oudsbergen.

Combineer je sport liever met een vleugje geschiedenis? In de omgeving van de Commanderij zijn er nog veel authentieke erfgoedsites terug te vinden die via het fietsroutenetwerk perfect verbonden zijn. Ze bieden een rijkdom aan bezoekers die geïnteresseerd zijn in het verleden en cultureel erfgoed. Ontdek de eeuwenoude dorpskerken, de valleien met hun kabbelende beken en historische molens en het archeologisch park De Rieten

Bezoek de verschillende historische plaatsen in een fietstocht. Verken de Duinengordel fietsroute, een fietstocht van 25 km, dwars door de natuurkern van de Duinengordel en grotendeels autoluw. De route leidt je doorheen de bossen van Gruitrode en over rustige landwegen met tal van actieve landbouwbedrijven. Je ontdekt de Commanderij, de Oudsberg en de hoogste landduinen.

Lokaal genieten en tot rust komen aan de Commanderij

Op het binnenplein word je weldra ontvangen voor een hapje en een drankje op het terras. Voor meer informatie over de fiets-, wandel- en ruiterroutes in onder meer het Nationaal Park zal je binnenkort bovendien aan het bezoekersonthaal terechtkunnen.