Bewegen Op Verwijzing (BOV)

Inhoud

Wil je meer bewegen? Of heeft je dokter je dat aangeraden? Een coach van Bewegen Op Verwijzing (BOV) helpt je op weg en moedigt je aan. Hij of zij biedt je professionele hulp om gezond te bewegen.

Hoe kan een BOV-coach je helpen?

Iedere dag kom je heel wat obstakels tegen waardoor je minder beweegt: een bureaujob, drukke en lange werkdagen, een huishouden en kinderen, financiële drempels, je sport niet graag... De BOV-coach helpt jou die drempels op te sporen. Samen zoeken jullie naar een oplossing en maken jullie een beweegplan dat bij je past. De coach houdt rekening met je gezondheid en je levenswijze.

Voorbeelden? Fietsen naar je werk, elke dinsdag een wandeling met je buur, je tuin dagelijks onderhouden, tijdens de lunch wandelen met collega's, één keer per week sporten in je buurt...

Jij gaat nadien alleen aan de slag met dat plan. Na een maand komen jullie opnieuw samen om te overlopen wat goed ging en wat je liever wilt aanpassen.

Voorwaarden

Je hebt een verwijsbrief van je huisarts of specialist nodig. Die brief is 84 punten waard. De sessies bij je coach kosten je punten:

  • 1 uur individuele begeleiding: - 12 punten
  • 1 uur groepsbegeleiding (*): - 4 punten.

(*) De groepssessies vinden enkel plaats wanneer er genoeg deelnemers zijn.

Heb je geen punten meer over? Dan kan je niet meer naar de coach. Maar geen nood: de meeste mensen hebben geen 84 punten nodig. Zij kunnen na één coachingtraject zelfstandig blijven bewegen.

Procedure

Maak hier een afspraak

  • Je arts of specialist bezorgt je een verwijsbrief.
  • De BOV-coach neemt met jou contact op om een afspraak te plannen op woensdag, donderdag, vrijdag of zaterdagvoormiddag. Tijdens die afspraak leggen jullie samen de data van de individuele en/of groepssessies vast.

Kostprijs

De prijs voor een individuele begeleiding is:

  • 5 euro per kwartier
  • 1 euro per kwartier (verhoogte tegemoetkoming)

Word je begeleid in groep? Dan is de prijs per deelnemer:

  • 1 euro per kwartier
  • 0,50 euro per kwartier (VT)

De Vlaamse overheid betaalt de overige kosten, zolang je punten niet opgebruikt zijn.

Meer info

Wie ondersteunt Bewegen Op Verwijzing?

Het is een project van de gemeenten van Maaseik, Kinrooi, Bree en Oudsbergen in samenwerking met de huisartsenkringen, Logo, de eerstelijnszones Maasland en Kemp & Duin, en het Instituut Gezond Leven. Achter de schermen werken lokale organisaties samen om het beweegaanbod in de buurt in kaart te brengen en toegankelijker te maken voor mensen die meer willen bewegen.

Voor wie

Zou je graag meer bewegen, maar weet je niet hoe te beginnen? Ben je af en toe al eens gestart met sporten, maar lukt het niet om vol te houden? Heeft je dokter je meer beweging aangeraden? Dan is Bewegen op Verwijzing iets voor jou. 

Bekijk ook

Op zoek naar meer info en tips om gezonder te leven? Volg dan Jo's Facebookpagina