Nieuwe Blauwe Afvalzak

Wat is de Nieuwe Blauwe Afvalzak?

Op 1 april 2021 voert Limburg.net een nieuwe blauwe afvalzak in. Die brengt ook nieuwe sorteerregels met zich mee. Vanaf dan kan je naast PMD ook gemengde zachte plastics zoals botervlootjes en folies in de blauwe zak aanbieden. Die wordt gewoon aan huis opgehaald zoals de 'oude' blauwe zak.

Wanneer wordt de blauwe afvalzak opgehaald?

De zak wordt om de twee weken bij jou thuis opgehaald. Raadpleeg de afvalkalender voor de exacte ophaaldata op jouw adres. Of download de Oudsbergen App en krijg een melding wanneer je jouw afvalzak moet buiten zetten.

Blauwe zakken kopen

De blauwe afvalzak moet je zelf aankopen. Ze zijn verkrijgbaar bij de lokale supermarkten in Oudsbergen. Niet bij Aldi. De kostprijs bedraagt 0,15 euro per stuk.

Veel gestelde vragen over de Nieuwe Blauwe Zak

Wat is de nieuwe sorteerregel?

Vanaf 1 april mag er ook een plastic botervlootje, yoghurtpotje, folie, chipszakje, vleeschaaltje in de pmd-zak.

Hoe word ik geïnformeerd over de Nieuwe Blauwe Zak?

Vanaf 15 maart 2021 valt bij elke inwoner een folder over de Nieuwe Blauwe Zak in de brievenbus.

Mag ik de oude pmd-zakken nog gebruiken na 1 april?

De oude zakken blijven geldig tot 31 december 2021. Geen probleem dus als je nog een voorraadje hebt, of als er in je verkooppunt nog geen nieuwe zakken beschikbaar zijn. Vanaf 1 april mag je de oude pmd-zakken voor ophaling aanbieden mét de extra plastic verpakkingen.

Hoeveel kost de Nieuwe Blauwe Zak?

De prijs van een Nieuwe Blauwe Zak is dezelfde als de huidige blauwe pmd-zak: 0,15 euro per stuk.

Vanaf wanneer kan ik een rol Nieuwe Blauwe Zakken aankopen?

Limburg.net verwacht dat de nieuwe pmd-zakken vanaf week 15 in de verkoopspunten ter beschikking zijn. Tot dan kan je een rol oude zakken aankopen. Zij blijven bruikbaar tot en met 31 december 2021. 

Kan ik een volledige rol oude pmd-zakken omruilen tegen een nieuwe rol?

Neen, het is niet mogelijk om een volledige rol oude pmd-zakken om te ruilen tegen een nieuwe rol. Je hebt tot en met 31 december 2021 de tijd om je oude zakken op te gebruiken. Vanaf 1 april verbruik je meer zakken omdat er meer plastic verpakkingsafval in de pmd-zak mag. 

Wat is het verschil tussen de nieuwe en oude pmd-zakken?

Aan de sluiting van de zakken wijzigt niets. Dit blijft het trekbandsysteem. De kleur van het sluitlint wordt wit in plaats van zwart. De inhoud van de zak blijft ongewijzigd: 60 liter. De zak zal dikker aanvoelen. Het opschrift van de zak vermeldt de nieuwe sorteerregel.

Kan ik de zachte plastics nog naar het recyclagepark brengen?

Vanaf 1 april 2021 staat er geen container meer op het recyclagepark om zachte plastics in te deponeren. Het plastic huishoudelijk verpakkingsafval hoort nu thuis in de Nieuwe Blauwe Zak. Als je zachte plastics naar het park brengt, hoort het in de blauwe zak te zitten.

Ik heb heel wat folies. Te veel om in blauwe zakken te stoppen. Kan ik ze toch naar het park brengen?

Limburg.net organiseert de ophaling en inzameling van huishoudelijke afvalstoffen. Bedrijven, instellingen, kmo’s kunnen met vergelijkbaar kmo-afval (afval dat qua aard, samenstelling en hoeveelheid te vergelijken is met huishoudelijk afval) op het park terecht.

Vanaf 1 april kan je enkel pmd in de blauwe zak afleveren in het park. Zeer grote resten folie van een wikkelrol en meerdere kuub plastic vallen niet onder vergelijkbaar afval.  Kmo’s, zelfstandigen en en bedrijven kunnen terecht bij Valipac.