Doe in 2021 mee met de bevolkingsonderzoeken voor dikkedarmkanker, borstkanker en baarmoederhalskanker

Gepubliceerd opmaandag 7 dec 2020 om 18:21
In 2019 nam ongeveer 60% van de Oudsbergenaren deel aan één van de bevolkingsonderzoeken om vroegtijdig dikkedarmkanker, borstkanker of baarmoederhalskanker op te sporen. Doe jij in 2021 ook mee?

Met die cijfers scoort Oudsbergen in het algemeen beter dan Limburg en het Vlaamse Gewest, maar het kan altijd beter.

Zulke preventieve onderzoeken vormen nog steeds de beste bescherming tegen kanker. Doordat de ziekte vroeger wordt vastgesteld, kunnen verwikkelingen of een zwaardere behandeling worden vermeden en is de kans op volledige genezing groter. Neem daarom ook in 2021 deel aan de onderzoeken.

Wat is het Bevolkingsonderzoek borstkanker?

Ben je een vrouw tussen 50 en 69 jaar? Laat dan elke twee jaar een screeningsmammografie nemen. Zo’n mammografie kan afwijkingen in je borsten vroegtijdig opsporen, lang voordat je er zelf iets van merkt. Borstkanker kan al in een vroeg stadium worden ontdekt. Daardoor is het één van de ziekten die in aanmerking komen voor een bevolkingsonderzoek.

Wat is het Bevolkingsonderzoek borstkanker?

Ben je een vrouw tussen 50 en 69 jaar? Laat dan elke twee jaar een screeningsmammografie nemen. Zo’n mammografie kan afwijkingen in je borsten vroegtijdig opsporen, lang voordat je er zelf iets van merkt. Borstkanker kan al in een vroeg stadium worden ontdekt. Daardoor is het één van de ziekten die in aanmerking komen voor een bevolkingsonderzoek.

Gratis of niet? De screeningsmammografie is volledig gratis als je bij een Belgisch ziekenfonds bent aangesloten. Je betaalt dus ook geen remgeld.

Wat is het Bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker?

Ben je tussen 50 en 74 jaar? Dan kan je elke twee jaar een stoelgangtest doen. Je neemt thuis zelf een staal van je stoelgang.

Een laboratorium onderzoekt of je stoelgangstaal bloedsporen bevat. Te veel bloed in de stoelgang kan wijzen op dikkedarmkanker of poliepen – de voorlopers van dikkedarmkanker. De poliepen kunnen worden opgespoord en verwijderd voordat er kankercellen worden gevormd. Op die manier kan dikkedarmkanker al in een vroeg stadium gedetecteerd worden.

Gratis of niet? Het onderzoek van het staal stoelgang in het labo is gratis.

Wat is het Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker?

Ben je een vrouw tussen 25 en 64 jaar? Dan kan je elke drie jaar een uitstrijkje laten nemen om baarmoederhalskanker vroegtijdig op te sporen.

Aan baarmoederhalskanker gaan enkele stadia vooraf. Het gaat om letsels die nog geen kanker zijn. De behandeling van die voorstadia voorkomt het ontstaan van kanker. De voorstadia zijn niet dodelijk. Maar als de aandoening pas in een zeer laat stadium wordt ontdekt, is de kans op overleven kleiner dan één op vijf. Door om de drie jaar een uitstrijkje te laten nemen, kan de aandoening al in een vroeg stadium worden opgespoord en behandeld. 

Wil je weten wanneer je laatste uitstrijkje was? Lees dan verder onder 'Raadpleeg jouw persoonlijke info online', verder op deze pagina. Ontvang je graag een herinneringsmail? Schrijf je dan in via https://baarmoederhalskanker.bevolkingsonderzoek.be/nl/herinneringuitnodiging-bevolkingsonderzoek Zodra je laatste uitstrijkje meer dan drie jaar geleden is, stuurt het Centrum voor Kankeropsporing je een e-mail.

Gratis of niet? Het onderzoek van het uitstrijkje is meestal gratis. Je betaalt alleen de consultatie bij je huisarts of gynaecoloog. Een deel daarvan krijg je van je ziekenfonds terug. Je betaalt dus alleen het remgeld op voorwaarde dat je huisarts of gynaecoloog geconventioneerd is. Je kan hierover meer informatie inwinnen bij je ziekenfonds.

Raadpleeg jouw persoonlijke info online

Wil je weten wanneer je een uitnodiging in je brievenbus mag verwachten? Wil je weten wanneer je laatste uitstrijkje of onderzoek was? Of wil je je vaccinaties, medisch dossier of medicatieschema raadplegen? Dat kan heel eenvoudig online én mobiel met:

Inloggen kan via je elektronische identiteitskaart. Je kan ook de app ‘itsme’ gebruiken. 

Meer weten?

Heb je vragen over je persoonlijke medische situatie? Neem dan contact op met je huisarts of gynaecoloog.