Herinrichting bedrijventerrein

Het bedrijventerrein van Opglabbeek krijgt een grondige opknapbeurt. Een vlotte verkeersafwikkeling en de veiligheid van de actieve weggebruiker staan centraal. Voor fietsers, automobilisten en gebruikers van het openbaar vervoer zullen verplaatsingen van en naar de industriezone heel wat comfortabeler verlopen.

De vernieuwing in een notendop

Als fietser zal je je na de werken vlot via dubbelrichtingsfietspaden over de volledige zone kunnen verplaatsen. De fietspaden komen maximaal gescheiden van de rijweg te liggen. Daarnaast kan je aan elk kruispunt veilig oversteken dankzij nieuwe fietsoversteekplaatsen.

Maar ook voor gemotoriseerd verkeer verandert het één en het ander. Zo maakt het kruispunt van de Industrieweg-Noord met de Nijverheidslaan (aan Bewel - Hoogmartens - Jansen - Theissen) plaats voor een rotonde. Tegelijkertijd worden verschillende kruispunten opgefrist en verkeersveiliger ingericht, waaronder het kruispunt van de Industrieweg-Noord met de Weg naar Zwartberg. Daar zal zowel het afslaand verkeer richting Zwartberg als richting Opglabbeek een eigen voorsorteerstrook kunnen gebruiken.

Het bedrijventerrein is vandaag nog maar voor een derde afgekoppeld op een gescheiden riolering. Binnen dit project voorziet Fluvius in de uitbouw van het gescheiden stelsel over het volledige bedrijventerrein. Waar nieuwe riolering wordt aangelegd, vernieuwen we meteen de hele rijbaan. In de andere delen pakken we het verouderde wegdek aan. Zo krijgt de Industrieweg-Noord een gloednieuw rijweg in beton. Een duurzame materiaalkeuze, gezien het veelvuldige vrachtverkeer.

In samenspraak met De Lijn investeren we bovendien in de verbetering en uitbouw van het openbaar vervoer. We vernieuwen de bestaande bushaltes “Opglabbeek Bewel" waarbij de halte aan de zuidzijde wordt ingericht als bushaven, zodat de bus parallel aan de rijweg kan halteren. Daarenboven komen twee bijkomende haltes aan het kruispunt met de Bedrijfsstraat (aan Scania). Ook hier wordt een van de twee ingericht als bushaven.

Ontwerpplan - herinrichting bedrijventerrein Opglabbeek.pdf9,6 Mb(pdf)

Bereikbaarheid

Algemene verkeersprincipes

De hinder wordt zoveel mogelijk beperkt en bedrijven blijven bereikbaar. Waar nieuwe riolering komt en de oude rijweg opgebroken wordt, kan verkeer in één richting langs de werfzone rijden. We leggen hiervoor een tijdelijke rijstrook aan. Door de enkelrichting die we invoeren, zal je dus in functie van de werken moeten omrijden om je bedrijf te bereiken.

Door de werken zijn bepaalde verkeersbewegingen tijdelijk niet mogelijk. Daardoor moet je soms via een alternatieve route het bedrijventerrein oprijden of verlaten. Oranje wegwijzers wijzen je de weg.

Actuele verkeerssituatie

Blijf op de hoogte

Infosessie in den Ichter op 5 juli 2022

Op dinsdag 5 juli om 20 uur nodigden we alle bedrijven en omwonenden uit in den Ichter. Hier kan je de presentatie bekijken: 20220705 - Infosessie_bedrijventerrein.pdf8,2 Mb(pdf)

Digitale nieuwsbrief

Wil je graag tijdens de werken op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de digitale nieuwsbrief. Zo ontvang je de meest actuele info meteen in je mailbox.

Schrijf je in op de digitale nieuwsbrief

Bekijk de vorige nieuwsbrieven

Infopakket bereikbaarheid

We hebben een gratis digitaal infopakket samengesteld zodat je de bereikbaarheidsinfo verder kan verspreiden naar je medewerkers, leveranciers en klanten.

In het digitale infopakket vind je:

  • een A3-affiche om zelf te printen;
  • een infobeeld om te publiceren op digitale schermen in je gebouw;
  • een tekstbericht voor je website en/of e-mailhandtekening;
  • een ‘vraag en antwoord’-fiche over de bereikbaarheid van het bedrijventerrein tijdens de werken.

Download het infopakket gratis

Met de steun van VLAIO

Dit project wordt ondersteund door VLAIO, het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen. Zij subsidiëren dit project voor een bedrag van 9.054.045,05 euro, waarvan bijna 7 miljoen euro voor de gemeente Oudsbergen.

Contact

Neem voor specifieke bereikbaarheidsinfo contact op met de bereikbaarheidsadviseur via oudsbergen@amaril.be of 0477 958 309.