Siervogelvereniging Barmsijs blaast 50 kaarsjes uit

Gepubliceerd opdonderdag 6 jul 2023 om 09:17
Ze noemen ons ook genenkunstenaars

In de zonovergoten living van Jack en zijn echtgenote Paula hoor je de vogeltjes buiten al fluiten. “Vorige week was hier nog een Braziliaanse journalist voor een interview. Hij vroeg zich af hoe het mogelijk is dat iemand 188 medailles heeft kunnen winnen op de wereldkampioenschappen (lacht).”

Jack Bloemen uit Meeuwen is medeoprichter van Barmsijs, een Oudsbergse vereniging die zich al 50 jaar bezighoudt met de studie en kweek van siervogels. Jack viel al vele malen in de prijzen en is één van de beste vogelkwekers ter wereld.

“Passie voor vogels, daar word je mee geboren. Toen ik op m’n 16de voor het eerst een goudvink zag, was het alsof ik m’n eerste lief tegenkwam. Ik ontdekte al snel dat ik een gave had en die kennis geef ik via Barmsijs door aan anderen, zodat zij ook beter kunnen worden.”

Barmsijs heeft maar liefst 70 leden. “Iedereen wil bij ons lid worden omdat we zo’n goede werking hebben. Dat is een groot compliment. Eender wie kan lid worden, zolang je met vogels wil werken uit liefde voor de sport en niet uit winstbejag. We vergaderen vijf keer per jaar en organiseren ook een feestvergadering, een jaarlijkse fietstocht en een siervogelshow in één van de Oudsbergse deelgemeenten. In november 2024 zal Barmsijs het provinciaal kampioenschap organiseren in Cultuurpunt in Gruitrode.”

In zijn tuin heeft Jack een grote volière gemaakt. “Deze vogels hier buiten zijn pure hobby. Dat is zalig genieten wanneer je in je tuin zit met de krant en een kop koffie. Hierachter in m’n werkplaats bevindt zich het echte werk. Daar besteed ik zo’n vier uur per dag aan het kweken van goudvinken.”

Die goudvinken doen mee aan wedstrijden. “Een vogel moet niks kunnen, die moet alleen maar mooi zijn. Het is eigenlijk een Miss- of Misterverkiezing. Dat ‘mooi zijn’ is vastgelegd in enorm veel regels en voorwaarden over de rug, kop, snavel, oogkleur, vorm, enzovoort. Daarom noemen ze ons ook ‘genenkunstenaars’. Ik heb nooit genetica gestudeerd, maar alles geleerd door ervaring.”

Wanneer Jack het heeft over de toekomstplannen van Barmijs, wijst hij al lachend naar z’n haar. “De vergrijzing tegengaan. We proberen de jeugd te stimuleren om dieren te houden, omdat ze niet meer weten wat er allemaal komt kijken bij de verzorging. Dieren kunnen nochtans een enorm positief effect hebben op je mentaal welzijn.”

Lid worden van Barmsijs?

barmsijs.meeuwen@gmail.com

Lidgeld 30 euro per jaar

Meer info