Archeologisch park De Rieten

In het archeologisch park De Rieten in Wijshagen ontdek je het verhaal van de mensen die 2.400 jaar geleden in deze regio leefden. Hier leefde een volk van landbouwers, veetelers en ambachtslieden. Hun leiders hadden handelsrelaties met de Kelten uit Centraal-Europa.

In 1984 werden hier grafheuvels ontdekt. De grafheuvels bevatten rijkdommen vervaardigd uit aardewerk, ijzer, brons en zelfs goud. Ze vertellen ons een boeiend stuk geschiedenis. Deze archeologische site was immers een begraafplaats van de leiders van het volk. Hier zijn drie elitegraven, twee eenvoudige graven, een Romeins Heiligdom en een jonger grafveld met 44 graven blootgelegd.

De drie elitegraven zijn het pronkstuk van de site. Daarin werden de ‘cista’ en twee ‘situlae’ gevonden. In deze ‘emmers’ werden in die tijd de crematieresten van één belangrijke persoon gelegd. Zij behoren nu tot de topstukken van het Gallo-Romeins Museum in Tongeren.

Praktisch

 • Rietenstraat z/n, 3670 Oudsbergen
 • Altijd open
 • Gratis toegang

Zoektocht: Archeoloog voor één dag

Arne de archeoloog neemt je mee op reis naar de IJzertijd. Met behulp van een grondplan, een meetlint en een vergrootglas vind je antwoorden op de vragen in de begeleidende brochure. Neem een smartphone mee, scan de QR-codes, voer speelse opdrachten uit en los de raadsels op. Ben je een Kelt of een Romein? Wanneer je alle antwoorden gevonden hebt, e-mail je de oplossing naar info@oudsbergen.be. Misschien win je wel een leuk boek?!
TIP: Maak een leuke foto aan het paneel met de afbeelding van een archeoloog en deel hem met de hashtag #archeologischparkderieten. Hoe sjiek is dat?

 

Praktisch

 • De zoektocht duurt twee uur
 • Prijs voor de begeleidende brochure: € 2
  • te koop aan de onthaalbalies in de gemeentehuizen
  • bestellen via 089 810 100 of info@oudsbergen.be

Bezoek De Rieten met gids

Reis samen met een gids naar de IJzertijd. De 26 stapstenen leiden je 2.400 jaar terug in de tijd. Grafheuvels met bijzondere vondsten uit aardewerk, ijzer, brons en zelfs goud vertellen een interessante portie geschiedenis. Het verre verleden herleeft!

 

Praktisch

 • De rondleiding duurt 1 uur en 30 minuten
 • € 60 per bezoek met gids, maximum 25 deelnemers per gids
 • Meer info via 089 810 100 of info@oudsbergen.be

Een reis naar de IJzertijd

In deze kleurrijke brochure neemt een jonge archeoloog je mee op reis naar de IJzertijd. Wist-je-datjes, afbeeldingen en speelse illustraties maken het lezen ervan een plezier voor elke lezer.

 

Praktisch