Streekproducten

Streekproducten

Bierendrèpke

De blauwe bessen vormen de basis van dit nieuwe streekdrankje, een fruitige jenever met een alcoholgehalte van 22°. De naam ‘Bierendrèpke’ is een Meeuwens dialectwoord voor ‘bessendruppel’. De jenever is gebotteld in flessen van 70 cl.

Zete Biere

Deze nieuwe likeur op basis van blauwe bessen heeft een alcoholgehalte van 19°.  De naam ‘Zete Biere’  is een Meeuwens dialectwoord voor ‘zoete bessen’. De likeur is gebotteld in flessen van 7o cl.

Mmm Koffie

Proef de exclusieve ‘Mmm Koffie’ in de horeca van Oudsbergen. ‘Een krachtige koffie met een geutje blauwe bessensiroop, een wolk slagroom afgewerkt met een vleugje cacaopoeder en vergezeld van een unieke blauwe bessenpraline en een shotje blauwe bessenlikeur, is een genot voor elke smaakpapil op je tong. Oh! … pure verwennerij.’
Prijs: 4,90 euro

Streekproducenten 

Blauwe bessenplantage Schrijnwerkers

De blauwe bessenplantage werd in 1990 opgericht in Gruitrode. Het bedrijf richt zich volledig op de teelt van blauwe bessen. In 1992 werden de eerste blauwe bessen geplukt. De pluk gebeurt voor 95% met de hand. De onderneming is de laatste jaren sterk gegroeid.  Het product blauwe bes zit in de lift. Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat vooral de vele anthocyanen (kleurstoffen) in de diep donkerblauwe kleur, de blauwe bes zo bijzonder maken. Ze bevatten in ruime mate vitamine A, B en de mineralen ijzer en magnesium. Blauwe bessen hebben bovendien het hoogste gehalte aan antioxidanten van alle vruchten en groenten. Daaruit kan je besluiten dat ze uitstekende gezondheidsondersteunende aspecten bezitten.
Bezoek de blauwe bessenplantage en proef tijdens de zomermaanden de vers geplukte bessen. Andere lekkernijen op basis van deze gezonde bessen, van confituur tot wijn en jenever, vind je in het winkeltje. Bovendien bieden de automaten aan de parking je een aantal producten wanneer de winkel gesloten is. Vanaf half juli kun je zelf je portie blauwe bessen plukken. Groepen kunnen een rondleiding krijgen op de plantage, na reservatie.

Praktisch

Ambachtelijke ijsbereiders

Oudsbergen herbergt verschillende ijsbereiders die op ambachtelijke wijze heerlijk roomijs, verfrissende sorbets, handgemaakte ijstaarten en ijsdesserts vervaardigen. Enkele staan reeds 10-tal jaren voor kwaliteit, vakmanschap en traditie. 

Het Roombolleke

Meidoornstraat 4
011 79 18 60
(Alle dagen open van 12.00 tot 22.00 u.)

Hoevemeisje

Neerhovenstraat 45
089 85 67 83
(ijstaarten steeds in voorraad, vers schepijs vanaf mei tot en met september)

’t Schepijsje

Hoogstraat 58
011 74 38 45
(gesloten tijdens de wintermaanden)

Streekgerechten

Boekweitpannenkoek

De boekweitpannenkoek, een pannenkoek bereid met boekweitmeel is een specialiteit in de Limburgse Kempen die in vele eetgelegenheden op het menu staat. Boekweit is een gewas uitermate geschikt voor de arme zandgronden.  Het was in het verleden een oplossing voor arme boeren die geen geld hadden voor veeteelt en het was bovendien gemakkelijk te verbouwen. Proef de koek met confituur, siroop of suiker en voor de liefhebbers … met spek en/of met blauwe bessen.

Heikiés (kipkap)

De inwoners van Oudsbergen worden ook wel eens ‘heikiéseters’ genoemd. ‘Heikiés’ is een dialectwoord voor ‘kipkap’. Kipkap behoort tot de oudste vleesbereidingen in België. Vroeger werd dit gerecht in vele gezinnen gemaakt nadat men een varken had geslacht. Men wilde niets verloren laten gaan van het varken. De varkens- kop, staart en oren werden samen met andere ingrediënten gekookt, gekruid en tot verse ‘heikiés’ verwerkt. Vandaag is kipkap opnieuw populair als broodbeleg met een beetje mosterd, creatief verwerkt in een aperitiefhapje of in een koud voorgerecht.