Maak het verschil met elke schil

Gepubliceerd opvrijdag 29 apr 2022 om 09:32
Dit jaar richt de campagne ‘Afvalvrij mei’ zijn pijlen op voedselverspilling. Want net als voor de andere afvalsoorten geldt voor keukenafval een simpele vuistregel: geen afval is het beste afval.

1,7 kg per gezin

Een gemiddeld Vlaams gezin gooit elke week 1,7 kg voedsel weg. Gelukkig gaat de Vlaming al vrij bewust om met al dat afval. Ongeveer 45% van al het keukenafval verwerken we zelf. We geven het aan onze kippen of composteren het in de tuin. Maar de andere 55% belandt jammer genoeg in de vuilnisbak.

Wat doe je met voedselafval?

  • Stap 1: Vermijden. Afval vermijden begint in de supermarkt door enkel te kopen wat je nodig hebt. Heb je toch restjes? Hou ze voor de dag nadien of verwerk ze in een nieuw gerecht.
  • Stap 2: Zelf verwerken. Keukenafval helemaal voorkomen is onmogelijk. Denk maar aan resten van fruit en groenten, koffiedik of gebruikte thee. De beste oplossing? Met een composthoop of kippen haal je een persoonlijke afvalcentrale in huis.
  • Stap 3: Sorteren. Niet iedereen heeft plaats voor kippen of een composthoop, maar sorteren kan iedereen.

Maandag restjesdag

In mei daagt Limburg.net je uit om elke maandag te koken met restjes. Heb je een lekker ‘rest-cept’? Maak een foto en deel het op sociale media met de hashtag #maandagrestjesdag. Op www.afvalvrijmei.be staan de leukste recepten zodat je inspiratie kan opdoen.

Maai Mei Niet

Maai het gras in je tuin niet tijdens de maand mei. Waarom niet? Zo geef je de biodiversiteit in je tuin een enorme opkikker. Er groeien meer bloemen waardoor er meer hommels, vlinders en bijen opduiken. Minder maaien betekent ook minder werk en minder grasafval. Je vindt meer info over de voordelen op www.maaimeiniet.be