Museum 't Karrewiel - GESLOTEN

Locatie

Museum 't Karrewiel
Gestel 79, 3670 Meeuwen-Gruitrode (Oudsbergen)
Wie graag wil kennismaken met de leefwereld van de boer op z'n klompen die met paard en kar het land bewerkt en de boerin die wol spint bij de Leuvense-stoof, geven we deze raad : bezoek het museum 't Karrewiel .

In dit heemkundig museum worden oude landbouwwerktuigen en huishoudelijke gebruiksvoorwerpen tentoongesteld. Allerhande kleine en grote werktuigen uit de boerenstiel en uit diverse ambachten geven een beeld hoe het dagelijkse leven er zo'n vijftig jaar geleden uitzag.

De oude landbouwwerktuigen en huishoudelijke voorwerpen in museum 't Karrewiel laten in elk geval zien dat er hard gewerkt werd: er kwam heel wat handenarbeid aan te pas alvorens de oogst binnen was.

Tegelijkertijd kan je je ook overtuigen van de vindingrijkheid van de mensen om zelf werktuigen te 'ontwerpen'. Naast de landbouwwerkzaamheden besteedt 't Karrewiel ook ruime aandacht aan het huishouden van vroeger. Het koken, bakken, boter maken, kleren wassen, wol spinnen; van elke activiteit kan je de evolutie gedurende decennia zien. Je wandelt van de plattebuiskachel langs de Leuvense stoof naar de cuissinière (kookfornuis).

Als we ons huidig comfort naast dat van onze grootouders plaatsen, dan zijn er niet één, maar vele werelden van verschil: niets is nog hetzelfde. En juist daarin schuilt de charme, of noem het de nostalgie, van een museum als 't Karrewiel.

Enkel open van paasmaandag tot 30/9!