Verkeerseducatieve routes

Een verkeerse­d­u­catieve route, kortweg VERO, is een bewegwijzerde route voor fietsers die langs diverse punten loopt waar kinderen vaak moeten zijn. Het is een route die het mogelijk maakt voor kinderen om er hun ver­keersvaardigheid te oefenen. 

Hoe werkt een VERO?

Langs het parcours oefenen kinderen hun fietsvaardigheden zoals links en rechts afslaan. Daarbij gebruiken ze hun verkeerskennis in de praktijk. Zo oefenen ze bijvoorbeeld de voorrangsregels én oefenen ze om gepast te anticiperen op het gedrag van andere weggebruikers.

Verkeerseducatie is niet enkel theoretische kennis. Het doel is om, samen met de scholen, leer­lin­gen ver­keersvaardig te mak­en. Dit door eerst te oefe­nen in een bescherm­de omgev­ing (speelplaats, turn­za­al). Daar­na oefenen ze ook staps­gewi­js buiten de school­muren. Zo bereidt de school leer­lin­gen voor om zich zelfstandig met de fiets in het ver­keer te verplaatsen.

Lespakket voor scholen

Om het oefenen buiten de schoolmuren mogelijk te maken kunnen scholen gebruikmaken van een kant-en-klare han­dlei­d­ing met kaart en routebeschri­jv­ing.

Waar zijn de VERO's?

VERO Meeuwen

De route start en eindigt in de Kiëstraat, aan het infopaneel over de VERO. De totale afstand is 4,8 km.

Bekijk het parcours

VERO Gruitrode

De route start en eindigt aan het Phil Bosmansplein, aan het infopaneel over de VERO. De totale afstand is 4 km.

Bekijk het parcours

VERO Opglabbeek

Bekijk het parcours

VERO Louwel

Bekijk het parcours

VERO Nieuwe Kempen

Bekijk parcours 1

Bekijk parcours 2

Gerelateerde items

Foto's