Een verkeerseducatieve route, kortweg VERO, is een bewegwijzerde route voor fietsers die langs diverse punten loopt waar kinderen vaak moeten zijn. Het is een route die het mogelijk maakt voor kinderen om er hun verkeersvaardigheid te oefenen.
Hoe werkt een VERO?
Langs het parcours oefenen kinderen hun fietsvaardigheden zoals links en rechts afslaan. Daarbij gebruiken ze hun verkeerskennis in de praktijk. Zo oefenen ze bijvoorbeeld de voorrangsregels én oefenen ze om gepast te anticiperen op het gedrag van andere weggebruikers.
Verkeerseducatie is niet enkel theoretische kennis. Het doel is om, samen met de scholen, leerlingen verkeersvaardig te maken. Dit door eerst te oefenen in een beschermde omgeving (speelplaats, turnzaal). Daarna oefenen ze ook stapsgewijs buiten de schoolmuren. Zo bereidt de school leerlingen voor om zich zelfstandig met de fiets in het verkeer te verplaatsen.
Lespakket voor scholen
Om het oefenen buiten de schoolmuren mogelijk te maken kunnen scholen gebruikmaken van een kant-en-klare handleiding met kaart en routebeschrijving.
Waar zijn de VERO's?
VERO Meeuwen
De route start en eindigt in de Kiëstraat, aan het infopaneel over de VERO. De route is in één richting bewegwijzerd. De totale afstand is 4,8 km.
VERO Gruitrode
De route start en eindigt aan het Phil Bosmansplein, aan het infopaneel over de VERO. De route is in één richting bewegwijzerd. De totale afstand is 4 km.
VERO Opglabbeek
De route in Opglabbeek is nog ontwikkeling.