Leen Janssen

Leen Janssen (°2002) is een jonge, gedreven, Belgische saxofoniste die zich thuis voelt op een podium. Ze woont in Gruitrode en begon op 11-jarige leeftijd met saxofoon.

Nadat ze vorige schooljaar afstudeerde aan de Kunstacademie Noord-Limburg en aan de Kunsthumaniora in Hasselt (Musart), koos ze ervoor om haar passie voor saxofoon verder te zetten. Sinds dit schooljaar studeert Leen dan ook aan de Luca school of arts in Leuven om zo haar dromen verder te kunnen waarmaken als muzikant.

In 2019 werd Leen Belgisch kampioen in haar afdeling bij Sonatina in Kortrijk. In 2020 won ze een tweede prijs bij de Regionale Finale van het Prinses Christina Concours in Maastricht. In oktober ’20 deed ze een auditie om als solist te mogen optreden met het Limburgs symfonisch orkest, en ook hier liet ze het beste van zichzelf horen. Ze won deze auditie samen met 5 andere muzikanten.

Leen speelt o.a. bij Harmonie Sint-Michiel Bree, Harmonie Onder Ons Oudsbergen en speelde de voorbije jaren ook nog bij het harmonieorkest van de Kunstacademie Noord-Limburg. Leen ging met deze orkesten op verschillende concertreizen in het binnen- en buitenland. Met het harmonieorkest van de Kunstacademie Noord-Limburg trad ze bijvoorbeeld al op in de Gouden Zaal in Wenen. Vooral in België verzorgde ze een hele reeks concerten en doet ze regelmatig mee aan wedstrijden.

Naast saxofoonlessen heeft Leen op de kunsthumaniora in Hasselt ook pianolessen en zanglessen gevolgd.

Sinds dit jaar geeft Leen ook les aan beginnende saxofonisten, ze vindt het leuk om haar passie te delen met anderen en haar leerlingen dan ook zo veel mogelijk bij te brengen. Naast muziek maken, houdt Leen haar vooral bezig met de chiro. Al 13 jaar kan je haar iedere zondag namiddag terugvinden bij de chiro lokalen van chiro Gruitrode. Ze kan zich hier volledig laten gaan en zich helemaal ontspannen.